Blessure.nl

Achillespees

De achillespees, gelegen in het onderste deel van je kuit, is een sterke weefselband die je hielbeen verbindt met je kuitspier. Het is een essentieel onderdeel van het lichaam van elke sporter, omdat het je helpt bij het lopen, rennen, springen en bewegen. Helaas komen blessures aan deze pees vaak voor. Laten we eens kijken welke achillespeesblessures er onderen bestaan en hoe we vaak achillespeesblessures kunnen voorkomen en behandelen.

Blessures
Veel voorkomende blessures aan de achillespees zijn peesontstekingen, ontstekingen aan de slijmbeurs, peesscheurtjes en scheuringen van de kuitspier. De reden van het ontstaan kunnen zijn:

- Beperkte bewegelijkheid van de spier of pees.
- Te snel opbouwen van het sporten
- Te zwaar trainen gedurende lange tijd
- Slecht of verkeerd schoeisel

Voorkomen
Hoe kun je achillespeesblessures voorkomen? De beste manier om een blessure te voorkomen is door van tevoren de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Hier volgen vijf tips (maar er zijn er meer) om je achillespees te beschermen tegen blessures:

- Draag schoenen die goed passen en de juiste hoeveelheid demping bieden voor het soort       activiteit dat u gaat doen (d.w.z. hardloopschoenen voor hardlopen of basketbalschoenen voor basketbal)
- Verhoog het uithoudingsvermogen geleidelijk door het aantal kilometers of de intensiteit mettertijd te verhogen in plaats van uzelf in één keer te veel onder druk te zetten.
- Versterk uw kuitspieren met oefeningen zoals tenen optrekken en kuitstrekkingen om de flexibiliteit te verbeteren en het risico op blessures te verminderen. Ga naar de sportfysiotherapeut om hierbij goede begeleiding t e krijgen. Koel af na de training met rekoefeningen, zodat uw spieren kunnen ontspannen voordat u weer in de ruststand gaat.
- Zorg voor voldoende rust tussen de trainingen, zodat je lichaam kan herstellen van de inspanning die het zojuist heeft geleverd, voordat je snel daarna weer aan een nieuwe trainingssessie begint.
- Voetballers, hockeyers, basketballers en de meeste andere balsporters kunnen veel baat hebben bij het gebruik van de Fitsockr sokken om klachten te voorkomen en tijdens het bewegen goede grip te hebben.

Behandelingen

Mocht je ondanks alles toch geblesseerd raken zoek dan contact met een goed sportfysiotherapeut of sportosteopaat. Zij kunnen je helpen om weer snel aan het sporten te komen.

Blessure.nl voor gezondheid en sport