Blessure.nl

Compartimentssyndroom

Compartimentsyndroom is een pijnlijke aandoening die regelmatig duursporters treft. Hoewel het compartimentsyndroom iedereen kan overkomen, lopen atleten meer risico vanwege de langdurige fysieke activiteiten die ze ondernemen, waardoor hun spieren kunnen opzwellen en zenuwen kunnen worden samengedrukt. Met name in het onderbeen komt deze klacht voor.

Compartimentsyndroom treedt op wanneer er een verhoogde druk ontstaat in een afgesloten ruimte van het lichaam, zoals een spiergroep. Deze druk kan pijn, zwelling en zelfs een afname van de bloedtoevoer naar het getroffen gebied veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van deze aandoening is zware en langdurige lichamelijke inspanning. Als spieren opzwellen door inspanning, worden ze samengedrukt door het vlies om de spieren heen

Het belangrijkste symptoom van compartimentsyndroom is pijn die erger wordt tijdens lichamelijke activiteit en afneemt als men rust. Andere symptomen zijn gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in het getroffen gebied; strakheid of hardheid in de oppervlakkige weefsels; zwelling; verkleuring van de huid, vooral rond het getroffen gebied.

Gelukkig zijn er verschillende stappen die sporters kunnen nemen om zichzelf te beschermen tegen het ontwikkelen van compartimentsyndroom. Eerst en vooral moeten sporters zich nooit meer inspannen dan waartoe hun lichaam in staat is - luister goed naar de signalen van uw lichaam! Daarnaast helpt stretchen vóór en na elke activiteit om de spieren soepel te houden, zodat ze tijdens de training niet te veel worden samengetrokken. Ten slotte is het dragen van goed passende kleding tijdens de training essentieel, want losse kleding kan onvoldoende steun bieden, terwijl strakke kleding de bloedstroom kan beperken, waardoor eventuele zwellingsproblemen nog erger worden. Neem contact op met een sportfysiotherapeut om u te begeleiden bij deze klacht. Zij kunnen een goede diagnose stellen.

Blessure.nl voor gezondheid en sport