Blessure.nl

Meniscusletsel

Meniscusblessures zijn een veel voorkomend probleem bij sporters en ze kunnen de prestaties ernstig beperken. De meniscus is een C-vormig stuk kraakbeen tussen het dijbeen (femur) en het scheenbeen (tibia). Het dient als kussen om schokken te absorberen en de wrijving tussen de twee botten te verminderen tijdens de beweging.

De oorzaken van meniscusletsels kunnen uiteenlopen, maar een van de meest voorkomende is een directe klap op het kniegewricht terwijl het gebogen is, waardoor het kraakbeen scheurt. Andere oorzaken zijn degeneratieve aandoeningen door ouderdom en overbelasting door herhaalde activiteiten zoals rennen of springen.

De symptomen van een meniscusletsel zijn pijn, zwelling en stijfheid in het kniegewricht. Het kan ook moeilijk zijn om het been te bewegen door instabiliteit of een "vergrendelend" gevoel.

De behandeling van meniscusletsels bestaat meestal uit rust en vervolgens opbouwen van de belastbaarheid. Dit houdt in dat de kracht EN de coordinatie door de sportfysiotherapeut goed getraind worden. In ernstigere gevallen kan chirurgische reparatie van de beschadigde meniscus nodig zijn. Dit gebeurt tegenwoordig minder snel dan vroeger.

Preventie van meniscusletsel bestaat uit het versterken van de spieren rond het kniegewrichtenen altijd een goed warming-up uit te voeren, ook als de sporter nog jong is. Het dragen van goede schoenen kan het risico op letsel ook helpen verminderen.

Blessure.nl voor gezondheid en sport