Blessure.nl

Tennisarm

Een tenniselleboog is een veel voorkomende overbelastingsaandoening die wordt veroorzaakt door herhaalde en krachtige bewegingen van de arm. Vaak in combinatie met bewegingsbeperkingen van de nek of rug. Het kan pijn veroorzaken in het ellebooggewricht en aan de buitenkant van de bovenarm. Veel voorkomende symptomen zijn scherpe pijn bij het buigen of strekken van de arm, moeite om voorwerpen vast te pakken en verminderde kracht in de armen en handen. Een tennisarm komt overigens vaker niet dan wel door tennissen.

Zorg voor de juiste uitvoering van de techniek bij het sporten of het tillen van gewichten en gebruik materiaal dat de juiste maat heeft (greep tennisracket). Rek- en versterkende oefeningen kunnen ook helpen om de spanning in de spieren en pezen van de onderarm te verminderen, wat blessures kan voorkomen.

Als u toch een tenniselleboog krijgt, kan het dragen van een elleboogbandje in combinatie met fysiotherapie of osteopathie de genezing bevorderen en verder letsel voorkomen.

In sommige gevallen kunnen corticosteroïde-injecties worden gebruikt om de ontsteking rond het ellebooggewricht te verminderen. Een operatie is zelden nodig voor een tenniselleboog, en het wordt meestal alleen overwogen als andere behandelingen hebben gefaald.

Met de juiste behandeling en preventie kan de tennisarm worden beheerst en de pijn worden verlicht. Als u een van de bovenstaande symptomen ervaart, is het belangrijk een arts of fysiotherapeut te bezoeken voor een nauwkeurige diagnose en een effectief behandelplan.

Blessure.nl voor gezondheid en sport